Igazi őszi desszert ez a birsalmás pite. Én már kétszer készítettem mostanában, mert nagy sikere volt. A receptet nem én találtam ki, hanem az Évszakok konyhája című kötetből kölcsönöztem, bár egy kicsit változtattam az elkészítési módon, a mennyiségeken azonban nem. Ezt a könyvet egyébként nagyon szeretem, már sok receptet kipróbáltam belőle. Érdemes időnként levenni a polcról és átlapozni.
Hozzávalók:
- 6 dl száraz vörösbor
- 1, 2 kg birsalma meghámozva, kimagozva és vékonyra szeletelve
- 6 dkg cukor
- 2 fahéjrúd
- 8- 10 db szegfűszeg
- 3 citromhéjcsík
A tészta hozzávalói:
- 18 dkg cukor
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 3 tojás sárgája
- 37 dkg liszt
- egy csipet só
- 2 dl tejszín
Elkészítés:
A vörösbort felforraljuk a fűszerekkel és a cukorral, majd belerakjuk a birsalmát. Körülbelül 1 óráig főzzük alacsony lángon, fedő nélkül. Közben ellenőrizhetjük, hogy megpuhultak- e már. Ne főzzük szét!
Amikor ezzel készen vagyunk egy szitára rakjuk a birsalmákat és lecsöpögtetjük. Ezután egy papírtörlőre tesszük a gyümölcsöket, közben pedig eltávolítjuk a szegfűszeget és a citromhéjakat.
A fűszeres bort egy serpenyőbe rakjuk és magas hőfokon addig forraljuk, míg körülbelül 1 dl sűrű szirup nem lesz belőle. Nem szabad magára hagyni, mert ha serpenyőben redukáljuk, akkor hamar készen van.
Elkészítjük a tésztát is.
A vajat és a cukrot egy mixerrel világosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Ezután ráöntjük a lisztet és tésztát gyúrunk belőle. Egy fóliába csomagoljuk és fél óráig a hűtőben pihentetjük.
Amikor letelt a fél óra, akkor kettéválasztjuk a tésztát. A másik felét visszarakjuk a hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Egy tortaformát kivajazunk és a tészta felét az aljába nyomkodjuk. Én kinyújtottam egy lisztezett deszkán és úgy raktam a formába, de nyugodtan lehet darabonként is, nincs jelentősége.
Ezután ráhelyezzük a birsalma darabokat. A tészta másik felét szintén kinyújtjuk, majd a töltelékre rakjuk. Én már kétszer készítettem el ezt a süteményt és az első alkalommal sikerült kinyújtani és ráhelyezni, a második alkalommal azonban nehezebben tudtam a tésztával dolgozni. Ha nehéz vele, mert ragacsosabb, akkor nyújtsuk ki és szaggassunk formákat belőle. A formákat pedig óvatosan a gyümölcsre pakoljuk, úgy, hogy a birsalma lehetőleg ne maradjon fedetlenül. A formák egy kicsit nyugodtan takarhatják egymást.
A sütőt 190 fokra melegítjük és körülbelül 40 percig sütjük a tésztát.
Tálaláskor a tejszínt felverjük egy nagyon kevés cukorral és a szirupból óvatosan hozzákeverünk 1-2 evőkanállal. Figyelem! Először verjük kemény habbá a tejszínt, csak azután adjuk hozzá a szirupot, semmiképpen ne korábban. A maradék szirupból csorgathatunk a tányérra és a süteményre is.